Volkswagen busz 42 millióért?

2016. 07. 18.

Felejtsd el a klasszikus Ferrarikat és a drága borokat. A pénzes gyűjtők új mániája a Volkswagen kisbusz. Legalábbis az ausztrálok szerint.

A képünkön látható 1967-es kisbusz 158 ezer ausztrál dollárért (33 millió forint) kelt el a közelmúltban egy Melbourne-i aukción. A vevő boldog volt ezzel az árral, amennyiért végül is megszerezte a szépen felújított „11 ablakos" Kombit, amelynek 48 éves története során mindössze két tulajdonosa volt. A licitverseny gyilkos voltát jellemzi, hogy előzetesen az old timer szakértők 75-80 ezer dollárra becsülték a kocsi értékét.

A vevő mégis boldog volt, mégpedig azért, mert nem ő fizette a legtöbb pénzt az egyre divatosabbá váló modellért, hiszen tavaly egy megszállott 202 ezer ausztrál dollárig (42 millió forint) emelte az ajánlatát egy kiváló történelmi példányért, amíg a kalapács végre lecsapott.

1967 VW.1024

És miért éppen Ausztráliában ilyen drágák ezek a buszok? Azért, mert az európai testvéreik jó része már régen a rozsdatemetőben végezte, míg a száraz ausztrál éghajlaton – ahogy a helyiek mondják – kiállták az idő próbáját, és egy rozsdafolt sincs rajtuk. Elég egy motorgenerál és egy fényezés, új kárpit, aztán a busz olyan, mint újkorában. Nem is csoda, hogy a vásárlók egyre nagyobb számban érkeznek a tengerentúlról, és alaposan felverik az árakat.

A kifejezetten utasszállításra gyártott VW Kombikat 56 éven át gyártották, bár a legifjabbak – 2013-ig – Brazíliában készültek. Imádóik azt szeretnék, ha ismét gyártanának ilyen „bulldogokat", vagyis az első kerék fölé helyezett vezetőülésű modelleket. De ahogy a nemzetközi ütközésbiztonsági előírások szigorodnak, valószínűleg hiába reménykednek. 

A Das WeltAuto Volkswagen kínálatát IDE kattintva érheti el.