Világbajnok kilométeróra-manipulálás

2017. 12. 29.

K-WELT-WELT-008-17_Oszi kampany op_V29

Az ember már unalomig hozzá szokott, hogy ügyes „vállalkozók” anélkül nem adnak el autót, hogy ne állítsák vissza a kilométerórát. De Sudár Tibor, a tatabányai Porsche Inter Auto Hungaria Kft. Das Weltauto márkavezetője 12 éves szakmai múltja során találkozott már jóval egyszerűbb, mondhatni arcátlanul egyszerű módszerrel is.

„Néhány évvel ezelőtt egy ügyfelem megkeresett, hogy a Citroenjében elromlott a digitális kilométer számláló. A szokásos 6 számjegy helyett csak öt számjegyet mutat. Megbontottuk a műszerfalat, és akkor látszott, hogy a kilométer kijelző első számjegyét a műszerfalon belül egész egyszerűen leragasztották egy kis matt fekete lappal. Így a kocsi vásárláskor mutatott kilométere 74500 kilométeres futásteljesítménye valójában 274 500 kilométer volt. Miután fény derült a trükkre, az eladó természetesen tagadta, hogy ő csinálta ezt az apró kis korrekciót.

Az ilyen tapasztalatok alapján minden érdeklődőnek a vásárlás előtti teljes állapotfelmérést szoktam javasolni (természetesen a saját szervizünket ajánlom), amit ugyan általában 15-20 ezer forintért vállalnak szervizek, de ez a költség jóval kevesebb, mint egy elhamarkodott döntés alapján megvásárolt rossz műszaki állapotú gépkocsi későbbi javítási költsége” – mondta el Sudár Tibor.

Tatabányán szeptember végéig 15 százalékkal több használt autó talált gazdára, mint az elmúlt év azonos időszakában. A telephelyenfőként a 3,5 – 4,5 millió forintos fiatal használt autókat vásárolják. Az eladások 90 százalékát a Volkswagen konszern gyártmányai teszik ki, és a legkeresettebb modellnek a Škoda Octavia, valamint a VW Golf bizonyult.

Az idén egy 14 millió forintosVW Multivan voltlegmagasabb áron eladott használt autó, a legolcsóbb pedig egy 24 évesOpel Astra volt, amiért 30 ezer (igen, 30 ezer) forintot adott az új tulajdonosa.

A Porsche Tatabánya Das WeltAuto kínálatát IDE kattintva érheti el.