Ki fizeti meg a kárunkat, ha vaddal ütköztünk?

2017. 10. 04.

vadkar

Az ősz a szarvasbőgés ideje, így alkonyat után erdős vidékeken bármikor összefuthatunk velük. Ha egy gépkocsi vadállattal ütközik, a felelősséget előszeretettel hárítja egymásra a területi illetékes vadásztársaság és az út kezelője.

Vadgázolás esetén a következő nagyon fontos tennivalóink vannak annak érdekében, hogy az állat által a gépkocsinkban okozott kár a későbbiekben megtérüljön – tájékoztatott az

Újvári és Báji-Patay ügyvédi iroda:

1. Azonnal hívjunk rendőrt és ragaszkodjunk ahhoz, hogy végezzenek helyszínelést.

2. A rendőr segítségével értesítsük a vadásztársaság illetékesét és szintén ragaszkodjunk hozzá, hogy jöjjön a helyszínre és egyrészt szállítsa el a vadat, másrészt kérjünk tőle tájékoztatást a vadásztársaság címéről és a vadásztársaság esetleges felelősségbiztosítójáról.

3. Amennyiben a vadállat nem pusztult el a balesetben és elhagyta a helyszínt, abban az esetben készítsünk fényképfelvételeket a nyomokról és kérjük ezt az eljáró rendőrtől is.

4. A baleset helyszínétől oda-vissza járjuk be a rendőrrel az autópálya/autóút menti vadvédő kerítés 1-1 kilométeres szakaszát, és ha hiba, hiány fedezhető fel a kerítésen, azt rögzíttessük a rendőrrel és készítsünk róla mi is fényképfelvételt.

5. Amennyiben az autópálya/autóút vadvédő kerítésenem elég magas, vagy a kerítés felett nem húzódik egy rikító, színes vezérfonal (ez ijeszti el a szarvast és az őzeket), abban az esetben ennek tényét is rögzíttessük a rendőrrel és dokumentáljuk mi magunk is.

6. Ha a vadásztársaság rendelkezik felelősségbiztosítással, akkor azzal a biztosítóval rögzíttessük gépkocsink sérüléseit. Ennek hiányában a saját felelősségbiztosítónknál kérjünk ún. „szívességi kárfelvételt”.

Ezek után ki fogja megtéríteni a kárunkat?

– Abban az esetben, ha valamely autópályatartozék hiánya, hibája miatt jutott fel a vad az úttestre, akkor a közút kezelője a felelős,

– Az autópálya tartozékok hibátlan volta esetén pedig a vadásztársaság lesz köteles megtéríteni kárunkat.

A Das WeltAuto használt autó kínálatát IDE kattintva érheti el.