Hogyan vegyünk használt autót 2. – Néhány szó a kocsi állapotáról

2017. 10. 11.

RIK_9148L_resize

A Porsche Hungaria márkaszervizeibe nem ritkán hoznak be olyan, nemrégiben használtan vásárolt autókat, amelyeket „privát” szervizek képtelenek megjavítani, és a márkaszerviz az utolsó szalmaszál, amitől csodát várnak. És ilyenkor rendszerint az a helyzet, hogy az ügyfél jól beleszeretett egy „családi okok miatt áron alul” kínált kocsiba, amiről aztán a gyári adatbázis alapján kiderül, hogy utoljára évekkel ezelőtt járt márkaszervizben – külföldön. Az ügyfél pedig nem ellenőrizte, hogy az előző tulajdonosai megfelelően szervizelték-e (van-e a kocsinak vezetett szervizkönyve, esetleg számlák a javításoktól) vagy nem volt-e karambolos.

Pedig mennyire természetesnek tűnik, hogy amikor az ember megnézi, mire adja ki a pénzét, és végigkérdezi az eladótól hogy mennyit futott az autó, milyen hibái voltak, és rendszeresen vitték-e karbantartásra? Ebben segítségünkre lehet az autó szervizkönyve, amiben megjelennek az eddigi karbantartások, azaz a kocsi teljes – hazai és külföldi – szervizmúltja.

Az rendben, hogy 1,5 millióért veszünk egy autót, de az nem mindegy, hogy adott esetben néhány hónap alatt a vételár felét rá fogjuk költeni. Vagy vehetünk olyan garanciális kocsit is a Das WeltAutónál, – ilyen áron is – amire a következő szerviz intervallum alatt egy forintot sem kell fordítani. A Das WeltAuto például kétszer is végez állapotfelmérést: az elsőt a kocsi megvásárlása, a másodikat a szükséges javítások után, az értékesítés előtt.

A külföldről behozott autók nagy része 10 évnél idősebb, így csábító a lehetőség, hogy az ember 1,5 millió forintért hozzájuthat egy Audihoz egy Volkswagenhez vagy egy BMW-hez. Azonban tíz éves kor fölött a költséges javítások gyakran pénztemetővé teszik az olcsón vett gépkocsit. Egy idős autó műszaki állapotának szinten tartása sokba kerül, ugyanakkor a karbantartás nem értéknövelő tényező. Különösen igaz ez az ismeretlen előéletű, leggyakrabban pörgetett kilométerórás import autók esetében.

A Das WeltAuto használt autó kínálatát IDE kattintva érheti el.