200 000 liter hamis motorolajat foglalt le a NAV

2016. 11. 30.

hamis_olaj

Érdemes néhány ezer forintért kockáztatni a kétmillió forintos motor épségét? Régóta járja a hír, hogy bizonyos helyeken nagy tételben lehet kapni olcsó motorolajat. Azt is rebesgették, hogy a kiszerelés olyan, mint a nagy márkáké, csak éppen valami gagyi katyvasz lötyög benne, ami többet árt, mint használ.

A mellékelt videót a NAV munkatársai készítették egy olyan telephelyen, ahol nagyüzemben folyt a hamisítás. Ott vannak a világcégek üres hordói, amibe áttöltötték a silány kenőanyagot, így ha az ember bevitte a kocsiját valami maszek szervizbe, nyugodt lehetett: „gyári” hordók sorakoztak egymás mellett.Azért hangsúlyozzuk, hogy maszek szerviz, mert a márkaszervizek nem vásárolnak a feketepiacon olajat, hiszen mindenről számlát adnak és – számlát kérnek. A hamisítóknál azonban a számlaadás nem volt szokás.

Hamisítóéknál a NAV talált még hordóra ragasztható tanúsítványt, kamu hologramos matricát, világmárkák zárókupakjait, sőt – amint 4:30-nál látható – fegyvereket is. na meg a számlagyárhoz szükséges tucatnyi bélyegzőt.

Ez is mutatja, hogy milyen profi szinten verik át azokat, akik mindenáron spórolni akarnak. Hangsúlyozzuk: ilyesmi márkakereskedésben nem fordulhat elő.

A jó minőségű motorolajokban olyan adalékanyagok vannak, amik oldják a lerakódásokat és elősegítik a motor belső tisztítását. A használat során az égéstérben korom és más szennyeződések jönnek létre, viszont az adalékok nem engedik összetapadni a szennyező anyagok molekuláit, így fennmarad az olaj kenőképessége. A feketepiacon a világmárkák flakonjainak másolatában kapható, Ázsiából származó nagyon olcsó olaj, illetve a tisztított fáradt olaj, vagy alapolajazonban nem tartalmazza ezeket a fontos adalékokat.